W związku z zaproszeniem ze strony Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego do współpracy przy przygotowywaniu wytycznych uwzględniających wszelkie aspekty związane z dystrybucją ubezpieczeń, o czym szerzej pisaliśmy w Aktualnościach - Czy XXVI KONGRES BROKERÓW będzie największym ubezpieczeniowym wydarzeniem 2024? - Stowarzyszenie Brokerów Ubezpieczeniowych na podstawie zgłoszeń od członków i uczestników rynku ubezpieczeniowego skierowało do UKNF rekomendację, która została poparta opiniami prawnymi.

Rekomendacja Stowarzyszenia Brokerów Ubezpieczeniowych w Polsce skierowana do UKNF uzasadniająca wprowadzenie rekomendacji zobowiązujących zakłady ubezpieczeń do uwzględnienia prawa do prowizji dla pośrednika, który pierwszy wykaże się faktycznym zleceniem od klienta i dla którego zakład ubezpieczeń jako pierwszego złożył ofertę. W ocenie Stowarzyszenia  rekomendacja w zakresie uwzględnienia prawa do prowizji dla pośrednika, który pierwszy wykaże się faktycznym zleceniem od klienta i dla którego zakład ubezpieczeń jako pierwszego złożył ofertę, minimalizuje ryzyko naruszania art. 7. 1. ustawy o dystrybucji ubezpieczeń.

Rekomendacja taka będzie realizowała postulat działania z najlepiej pojętym interesem klientów równocześnie sprzyjając ograniczeniu występujących dziś nieprawidłowości. Brak stosownych rekomendacji w tym zakresie prowadzić będzie do dalszej brutalizacji rynku ubezpieczeń korporacyjnych, wprowadzania w błąd klientów co do natury zlecenia brokerskiego celem uzyskania zlecenia, tworzenia korupcjogennych relacji biznesowych między pracownikami zakładów ubezpieczeń a brokerami.

Kodeksy etyki opracowane przez środowiska brokerskie zobowiązują brokerów do nie podejmowania zleceń, które leżą w kolizji do natury stosunku brokerskiego a także takich, w których broker narusza zasady etyki zawodu.