2. Administratorem Danych Osobowych użytkowników Serwisu w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz.U. Nr 133, poz. 883 z późn. zm) jest Stowarzyszenie Brokerów Ubezpieczeniowych w Polsce, 00-105 Warszawa, ul. Twarda 18, wpisane do rejestru przedsiębiorców, prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla M.ST. Warszawy w Warszawie, XII Wydział Gospodarczy KRS pod numerem: 0000528659, NIP: 5252601960 (zwane dalej SBUwP).

3. Serwis pozyskuje informacje o użytkownikach i ich zachowaniu w następujący sposób:

a. poprzez dobrowolnie wprowadzone w formularzach informacje.

c. poprzez gromadzenie logów serwera www przez operatora hostingowego Web Hosting Solutions funkcjonującego pod adresem webhostingsolutions.pl

4.   W czasie korzystania z Serwisu użytkownik może zostać poproszony o dobrowolne podanie swoich danych osobowych (w formularzach) – imienia, nazwiska, adresu e-mail, numeru telefonu.  Podczas wypełniania formularza Serwis może zebrać informacje o parametrach połączenia (oznaczenie czasu, adresu IP).

5. Dane osobowe zbierane za pośrednictwem Serwisu są przetwarzane zgodnie z przepisami ustawy z dnia 29 sierpnia 1997r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. Nr 133, poz. 883 z późń. zm.) i ustawy z dnia 18 lipca 2002r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (t.j. Dz. U. z 2013r., poz. 1422 ze zm.), wyłącznie w celu wynikającym z funkcji konkretnego formularza np. w celu dokonania kontaktu handlowego, udzielenia odpowiedzi na zadane pytanie.

6. SBUwP dokłada szczególnych starań w celu ochrony prywatności i informacji przekazanych za pośrednictwem Strony, a dotyczących jej użytkowników. SBUwP z należytą starannością  dobiera i stosuje odpowiednie środki techniczne, w tym o charakterze programistycznym i organizacyjnym, zapewniające ochronę przetwarzania danych, w szczególności zabezpiecza dane przed ich udostępnieniem osobom nieupoważnionym, ujawnienie, utraceniem i zniszczeniem, nieuprawnioną modyfikacją, jak również przed ich przetwarzaniem z naruszeniem obowiązujących przepisów prawa.

7. Z uwagi na dobrowolny charakter podania przez użytkownika swoich danych osobowych, użytkownik ma prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, a także może zwrócić się do SBUwP  z pisemnym żądaniem usunięcia podanych wcześniej danych osobowych ze zbioru danych prowadzonego przez SBUwP. Dane osobowe lub informacje dotyczące użytkowników mogą zostać udostępnione organom lub osobom trzecim zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

8. SBUwP może powierzyć przetwarzanie danych osobowych oraz informacji dotyczących użytkowników osobom trzecim za wyraźną zgodą lub na życzenie użytkownika zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa.

9. SBUwP wykorzystuje adresy IP zbierane w trakcie połączeń internetowych w celach technicznych, związanych z administracją serwerami oraz do zbierania ogólnych, statystycznych informacji demograficznych (np. o regionie, z którego następuje połączenie), jak również w celach bezpieczeństwa, w tym ewentualnej identyfikacji automatycznych programów do przeglądania treści Serwisu, obciążających serwer.

a. dostosowania zawartości Serwisu do preferencji użytkownika

oraz optymalizacji korzystania ze stron internetowych; w szczególności pliki te pozwalają rozpoznać urządzenie użytkownika Serwisu i odpowiednio wyświetlić Serwis dostosowaną do jego indywidualnych potrzeb;

b. tworzenia statystyk, które pomagają zrozumieć, w jaki sposób Użytkownicy Serwisu korzystają ze stron internetowych, co umożliwia ulepszanie ich struktury i zawartości.

a. Internet Explorer
b. Chrome
c. Safari
d. Firefox
e. Opera
f. Android
g. Safari (iOS)
h. Windows Phone
i. Blackberry

20. Informacje o niektórych zachowaniach użytkowników podlegają logowaniu w warstwie serwerowej. Dane te są wykorzystywane wyłącznie w celu administrowania serwisem oraz w celu zapewnienia jak najbardziej sprawnej obsługi świadczonych usług hostingowych.

21. Przeglądane zasoby identyfikowane są poprzez adresy URL. Ponadto zapisowi mogą podlegać:

a. czas nadejścia zapytania,
b. czas wysłania odpowiedzi,
c. nazwę stacji klienta – identyfikacja realizowana przez protokół HTTP,
d. informacje o błędach jakie nastąpiły przy realizacji transakcji HTTP,
e. adres URL strony poprzednio odwiedzanej przez użytkownika (referer link) – w przypadku gdy przejście do Serwisu nastąpiło przez odnośnik,
f. informacje o przeglądarce użytkownika,
g. Informacje o adresie IP.

22. Dane, o których mowa w pkt 21 nie są kojarzone z konkretnymi osobami przeglądającymi strony i są wykorzystywane jedynie dla celów administrowania serwerem.

23. W przypadku pytań związanych z polityką prywatności na stronie www.stowarzyszeniebrokerow.pl prosimy o wysłanie wiadomości na adres Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..