W związku z zaproszeniem ze strony Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego do współpracy przy przygotowywaniu wytycznych uwzględniających wszelkie aspekty związane z dystrybucją ubezpieczeń, o czym szerzej pisaliśmy w Aktualnościach - Czy XXVI KONGRES BROKERÓW będzie największym ubezpieczeniowym wydarzeniem 2024? - Stowarzyszenie Brokerów Ubezpieczeniowych na podstawie zgłoszeń od członków i uczestników rynku ubezpieczeniowego skierowało do UKNF rekomendację, która została poparta opiniami prawnymi.

Rekomendacja Stowarzyszenia Brokerów Ubezpieczeniowych w Polsce skierowana do UKNF uzasadniająca wprowadzenie rekomendacji zobowiązujących zakłady ubezpieczeń do wprowadzenia rozwiązań organizacyjnych i nadzorczych, które nie będą skutkować ograniczaniem dostępu do rynku i umożliwiać będą brokerom prawidłowe wykonywanie obowiązków określonych art. 32.1.4 UODU.

Zasady wykonywania zawodu zobowiązują brokerów do wydania porady odpowiadającej na potrzeby i wymagania klienta w oparciu o rzetelną analizę dostępnych produktów, obecna praktyka limitowania współpracy przez część zakładów ubezpieczeń do jednego przedstawicielstwa/oddziału zakładu ubezpieczeń może uniemożliwiać prawidłowe wykonywanie art. 32.1.4 UODU przez brokera, może być również uznane za działanie naruszające ustawę z dnia 16 kwietnia 1993 r. o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji.

Brak rekomendacji w tym zakresie ze strony UKNF zwiększać będzie dominującą pozycję zakładów ubezpieczeń kosztem ubezpieczonych (klientów) i promować będzie tworzeniu relacji  zagrażających wykonywaniu działalności relacji o jakich mowa w art. 30.1.6 UODU.